Saturday, June 20, 2009

pergi...

Rasenye dh lame xupdate blog nie..agak bersawang jugak nampak gaya nye..
sekarang mood aku masih belum stabil+sakit kepla yg amat sangat.. sejak aku dapat tau berita yg menyedih kn itu aku seakan terawang2.. boleh dkata kn setiap detik teringat kn die...

die yg aku maksud kn adalah ARWAHYARHAMAH NORIDAH BINTI MD DIAH.. kawan aku sejak sekolah rendah lagi..kalu uouls masih ingt aku penah buat entry n tepek muka die dulu.. Mse bulan February lepas die penah keje kat area JB nie dkt Pos Malaysia cawangan Bandar Baru UDA JB..

...................................................................

Malam Khamis yg lalu aku telah dkejut kn dengan berita kematian arwah oleh adik aku sendiri..

mse tu aku baru jek lepas col my sis (Yong) tbe2 adik aku ijan bg msg "Tau x anak pakcik Md Diah yg sebaya nyah(pangilan aku drumah) dh meninggal" berulang2 kali aku bce msg tu..rase mcm xpecaye.. then trus aku reply "Knpe??dkt mn??Ble??btl ke??" then die reply agi "td ptg, xcident dkt bt 10 jln muar-tangkak,die pkai Viva hitam kn?" aku reply lak "xsure lah, tapi die pnh ckp nk beli viva tp xtau dh beli ke lom,pasti ke die?" adik aku reply "90% betol, ade saksi yg tgk kejadian tu org kg kite". mse tuh aku teros dh mengigil2..sejuk segala badan aku..teros sebak..nk taip msg pon cram..then aku try msg kwn aku yg ddk kat kg, niza "niza ko ade dgr berita pape psl kwn kite?? then niza pon reply "xtau,knpe??sape??"

teros aku col die sbb dh sebak sgt.. panic..semua perasaan bercampur baur...

aku: niza..ko de dgr pasal norin??
Niza:xde (suara dh mula sebak)..
aku:niza norin dh xde...aku teros nangis..suara dh xkua..
niza:tediam smbil2 beristiqfar..die tnye knape..
aku: smbil nangis aku sedaya upaya cerita kat die perkara yg dh jadi..
niza: chop2...tros pangil mak die tnye ade xcident td kat mn? (coz die kate td mak die ade bg tau mse mak die otw balik dr mengajar jln jem kat bt 10 ade xcident..makk die kate viva hitam,van n trellar. viva tu sgt terok..
aku:nangis ..n teros nangis..
niza: aku cube tanye adek die yek..sbb tadi die ade bgtau nk dtg ambik sijil2 yg die suruh mak aku chop..
aku: pape nanti bgtu aku

pap..line telefon pts......

.........................................................................................

mlm tu jugak niza kwn aku pergi umah norin, jumpe family die n tanye lebih lanjut..
setelah semu nye sah die bgtau aku.. dan kami terus menyebarkn berita tu kpda kwn2 yg mengenali arwah..

aku pun terus col family aku..mereka turut same terkejut ngn berita nie..sukar bg mereka nk pecaya..mlm tu aku xdptnk lelap kn mate..semua peristiwa bersama arwah aku terkenang kembali..senyuman arwah paling aku xleh nk lupe smpi skrg..
esok nye aku EL, pagi2 aku gerak balik tangkak nk ziarah arwah..dlm kol 9 aku smpi drumah arwah..jenazah masih dhospital..tapi org ramai dh mula memenuhi perkarangn rumah arwah..
sesampi nye aku n niza aku dh nmpk muke tunag arwah.. jelas sekali muka hiba dan sedih die..
mane tidak nye arwah pergi dengan begitu pantas.. mereka akan berkahwin pada 26/12 nie..tapi ape kan daya kita hanya merancang tapi tuhan yang menentukan segala nye..

proses menuntut jenazah agak lambat sedikit, ini melibat kn kes kemalanagn n menjadi kes polis so prosesnye agak rumit sedikit. jenazah smpi d rumah dlm pukul 11.40pg, aku sempat jugak melihat wajah arwah buat kali terakhir..cukup tenang dan bersih muka arwah.. ternyata ramai kenalan dan saudara mara arwah yg ingin melihat dan mengucup wajah arwah buat kali yg terakhirnye.. perasaan sedih dan hiba mmg tidak dapat d gambar kan dengan perasaan hanye linangan air mata sahaja yg dpt mentafsir kan segala2 nye.. ibu serta adik2 arwah mmg terlalu lemah.. masing2 longlai..xdapat menahan kesedihan..sukar untuk menerima kenyataan bahawa arwah sudah tiada.. paling aku hiba semasa ibunye nk mencium arwah buat kali yg terakhir sambil berkata "Long... knpe nie long..mak xdpt jumpe ko lagi long..." semua org seolah2 merasai ape yg ibu nye rasai..

adik2 arwah mmg agak rapat ngn aku dan niza ye lah aku,niza & dayang adalah kwn rapat sejak kami dekolah rendah lagi..so semua adik2 beradik mereka2 kami kenali... mase aku cube nak tenangkn adik2 die.. aku pluk erat mereka mcm aku peluk adik aku sendiri..sambil aku bgtau sabar..allah lebih sayangkn die dr kite..sabar yek..dan dlm tangis tu mereka bgtau aku yg kite xkan dpt jumpe along lagi.. kite dh xde along kak hani...along dh xbalik cni lagi..ya allah..aku cukup paham perasaan mereka..sebab aku juga begitu. aku juga merasakn benda yang sama.. mak die siap ckp ngn kami nanti raye kamu dh xdtg umah makcik lg dh..norin dh xde..hati ibu mane yg xhiba bila mane nak yg di kandung sembilan bulan dan kini telah pun berumur dua puloh enam tahun telah meninggal kn nye buat selama lama nye..semalam sebelum pegi kerja baru jek bersalam dan peluk cium..tapi hari nie pulang dh x bernyawa..semalam baru bergurau senda bersama adik2..tido sekatil dan sebilik bersama..hari ini mereka tidak lagi boleh berbuat seperti mane mereka buat semalam..malah semalam adalah kali terakhir mereka bersenda gurau bersama..dan semua itu hanya tinggal kenangan..

buat pengetahuan semua Arwah terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa die dalam perjalanan pulang dari kerja. arwah baru jek dpt transfer dr Pejabat Pos UDA JB ke Pej Pos Muar,mengikut cerita org arwah nak memotong lori tapi x sempat dan bertembung dengan Van dr arah bertentangan.Arwah cedra parah dkepala dan tersepit.akibat dr kecedraan itu arwah meninggal dtempat kejadian.


Ya allah tabah kn lah hati kami diatas segala ujian yg telah engkau berikan kepada kami ini dana tempat kn lah Arwah didalam syurga firdaus..semoga roh nye dicucuri rahmat..amin...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails