Monday, October 26, 2009

Ikan Stim Limau

Aku dh lame ngidam nk makan ikan stim limau buatan sendiri uouls.. aku gile ngn menu nie sejak aku makan kat 1 kedai kat shah lam 2 tahun lepas.. memang meletop lah.. sejak tu ble org tanye ikan nk masak ape laju jek aku jawab stim limau satuh..haha.. but aku never mencuba masak sendirik pon.. sebab aku hanye akan rajin masak bile aku ddk JB, sebabnye kat cini dok sendiri tambah lagi sorang2. kalu nk kuar makan sorang2 mmg susuh sikit la kan maka nye if lapar aku akan masak sendiri. berbanding dekat umah (i mean umah kg) biase nye akak aku yg volintier nk masak so bab kemas mengemas telah ditender kn kepada aku sehingga akhir hayat..hehe


Aku kn duduk bujang kat JB nie so alatan memasak tidak lah banayak . cuma yg asas2 jek ade la kn. kalu periuk nk stim2 kukus2 nie mmg xdek la. so x dpt la nk buat resepi yg stim2 kukus2 nie..


Last weekand aku mmg betol2 teringin nk buat stim limau nie.. nekad dh aku nk g beli ikan sebarang 3 4 ekor nk cuba msk gak.. so ari sabtu mse pasar tani tu aku usya2 la ikan, tgk2 ikan yg bekenan dihati udah licin..ate nye dh pkol 10 baru sampai.. licin sudah.. maka aku hanye beli bahan2 yg lain seperti bawang, limau shaja.

dalam otak aku pikir xpe esok ade pasar malam sure banyak gak org jual ikan yg segar bugar. petang ahad seperti yg dirancang dlm kol 6 aku meredah pasar malam. terus menuju tempat ikan. yes ikan yg aku nak ade. pilih2 hambek ko 6 ekor ikan aku sambar. geram tgk ikan die,segar bugar. tempat yg aku beli ikan nie ikan dia memang fresh, kate nye ikan dari pontian.
b4 this aku mmg penah beli kat pokcik nie..ikan die betol2 fresh. sodap jek.. pas siap beli ikan aku beli sayur plak. pas tu beli buah dan terus balik.. sampai2 umah niat nk msk ikan stim terbantut sebab aku dh beli bihun sup so agak melampau lah kn kalu nk msk ikan pulak. ate ai kn on DIET (haha gatal jek bunyik nye.)

balik2 keje tadi konon2 kenyang x nk mkn. tapi kan dlam peti ais memangil2 aku suruh dimasak. pas magrib baru aku gagh kn diri msk sekaligus merealisasikan impian aku itu..sekejap jek x sampai 10 minit dh siap. nak tau cane aku msk ikan stim limau aku tuh?? okeh nie nk bagi resepi nie..hehe


~Ikan Stim Limau cik Hani~

bahan2 nye:-

ikan 2-3 ekor (saiz& jenis ikan ikut keperluan/kesukaan masing2)
sebiji bwg merah bersaiz sederhana dipotong dadu
3 biji bwg puteh di potong dadu
2cm halia dipotong halus
5 biji limau kasturi (diperah ambilair nye)
5 biji lada cili padi di potong2(ikut suka ati, ikut tahap kepedasan yg uouls nk)
garam secukup rasa
serbuk perasa bg yg suka

cara2 nye:

1. masuk kn air kedalam periuk.agak2 menengelam kn ikan tuh
rebus ikan sekejap bersama halia. xperlu lame sangat. agak2 ikan tu dh 1/2 msk tutup api.
2. then kalu xsuka kuah banyak/xsuka air rebusan ikan buang air rebusan ikan tadi.(aku guna aje air rebusan tu) if suka boleh guna kan air ikan sebagai kuah.
3. masuk kan bawang merah+bwg puteh+air perahan limau+cili padi kedalam periuk yg ade ikan tuh.letak garam serbuk perasa (jika suka)secukup rase.
4. lepas tu didih kn kuah tu agak2 ikan dengan bahan2 campuran tadi dh mesra sesama sendiri tutup api..

so siap untuk dihidang.. sangat mudah..cepat.. dan sodap.. mintak maap la gambo nan ado..dh snap tapi ble tgk balik kat hp cap ayam aku nie tbe2 dh xdek pulak.. tensen gue..

~gambar sekadar hiasan, next time aku msk aku upload disini yek~sory~


nota tumit kaki: pada sape2 yg nk mencuba sila kn lah.. ini cara org darurat yg xdek periuk stim..hehe

12 comments:

zella said...

hani...

nmpak sodap...
bole la zella cube =)

Cikpid said...

erm..sdp n mudah ni..nk cubelaa..

kalo nk masukkan dlm blog resepi the yuls emel i okeh..

~H @ N i ~ said...

Zella: cuba la zella, mmg sodap..meletop ko..hehe..sila lah mencuba..

cikpid: ye pid mudah , ringkas n sodap.. selamat mencuba..

k ta aku email kn resepi nye.. boleh di tepek n di kongsi kat blog resepi korang..

Azlan said...

Sebelum ko buat, aku dh buat dlu mse puasa hritu...lg la haru, gune periuk nasi elektrik jer...hehehehe

~H @ N i ~ said...

azlan: haha.. well done bebeh.. wak ble aku leh rase ko msk ha?? pnh aku dtg beraye BP ko xdek..geram tol!!!!!

Qaseh.Darwisy said...

bleh aku hntr kat majalah RASA x nih hanie cayam??hehehhh...cedap!cedap!

ct said...

nyummm..nyuuuu..terliuq mokcik...sedapnya!

~H @ N i ~ said...

Qaseh: ofcoz buleh..hehe..sodap sampai menjilat ibu jari kaki okeh..

alamak teringat memori msk majalah RASA suatu ketika dulu..hehe

Ct: sila lah mencuba..hehe..sedap =)

~H @ N i ~ said...

Qaseh: ofcoz buleh..hehe..sodap sampai menjilat ibu jari kaki okeh..

alamak teringat memori msk majalah RASA suatu ketika dulu..hehe

Ct: sila lah mencuba..hehe..sedap =)

~H @ N i ~ said...

Qaseh: ofcoz buleh..hehe..sodap sampai menjilat ibu jari kaki okeh..

alamak teringat memori msk majalah RASA suatu ketika dulu..hehe

Ct: sila lah mencuba..hehe..sedap =)

iena_pn said...

umang aih bile msk nih xajak ak pung....

~H @ N i ~ said...

iena: hehe nk rase mari lah dtg umah ai..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails