Monday, January 25, 2010

Lenggang cik limah lenggang




Satu pagi yg hening cik limah ke pasar tani membeli barang2 keperluan seharian....
suasana pasar yg riuh rendah memang tak asing bg cik limah..beliau seakan lali dengan bunyi bunyian seumpama itu..atanye nama pon pasar kn..

sambil meninjau2 ape yg nk dibeli sempat jugak cik limah menyanyi2 sendirian..tanda hati girang..lengang..lenggang kangkung..kangkung tepi perigi..lengkang cik limah lenggang..lenggang di tengah pasar..

Lenggang cik limah terhenti seketika bila melintas depan gerai pak sarip dol. keenakan kan kecomelan kueh pak sarip dol telah melambai2 cik limah. Eh bukan kueh jek pak sarip dol pon comey jugok..hehe.. membeli belah di gerai pak sarip dol menjadi kewajipan setiap kali cik limah ke pasar tesebut. samapai kn pak sarip pon dh kenan eh silap kenal ngn cik limah. Lom sempat cik limah nk cakap pak sarip dh siap bungkus.. cik limah ngan pak sarip ni ada kimia taw..ai like..pssttt pak sarip ada anak lelaki..Ada chance la cik limah jadi calon menantu pak sarip ni..hik3.Pak sarip nie baik taw dh la jual kueh 5 bijik sehengget dh tu die selalu bagi cik limah lebih, kadang2 tu cik limah beli sehengget dpt 7 bijik kueh..

ni dialog di kedai pak sarip dol:

Pak sarip: Nak kueh..
cik limah: Ha'a..(mmg la kueh x kan pokok bunga pulak..haha)
Pak sarip: 2 hengget?
Cik limah: Pandai pakcik..mane tau ni??
pak sarip: kita org lama..mesti la tau..hehe (comel jek pak sarip ni gelak)
cik limah: time kaceh pakcik.. lalu sambung cik limah lagi ermm anak laki pakcik nie bujang lagi ke?? (eh tu kata cik limah dlm ati je)

lenggang cik limah di terus kn menuju gerai sayur-sayuran.. sekarang kn cik limah mengamal kn diet yg seimbang so sayur-sayur yg di borong juga berupa sayur-sayur yang baik untuk amalan diet beliau..ulam ulaman yg segar2 dr ladang farmville..eh silap dr ladang pak kulop telah selamat dirembat cik limah..

Nie dialog kat gerai Pak kulop:

Pak kulop: Cukup dik?
cik limah: Cukup lah tu
Pak kulop: cukup ke nie? sikit naw
cik limah: cukup la sy sorg
Pak kulop: bila nk ber dua.. bertiga???
cik limah: senyum jek
Pak kulop:xkan selama nya nk sorang2.. cari la teman..bla..bla..bla..
cik limah: berapa semua nya ni pakcik (nada pon dh agak tegang mase tuh)
pak kulop: sambil timbang2 kira sambung bebel lagi..
cik limah: cepat la kira pakcik sy byk keje nk buat ni..(dlm ati nk jek cik limah lari pecut 100m mase tuh) pas dh bayar semua cik limah pun blah..dlm ati tobat x mo beli lagi kat kedai kau pak kulop bin ali mamak

Lenggang cik limah di terus kn menuju gerai ikan mat teropong pulak.. Oleh sebab stok ikan cik limah yg 2 minggu lepas ada lagi 4 ekor so kali ni cik limah hanya membeli 2 ekor ikan kembong, 15 ekor udang saiz XXL, 3 ekor sotong saiz XL, sebab weekenad ni cik limah nk balik kg so cukup lah stok untuk 1 minggu sajok..cik limah sebenar nya jarang beli kat mat teropong sebab cik limah x bekenan dengan PR die yg x mesra pelangan. tapi sebab malas nk kuar2 lagi tepaksa lah cik limah beli je kat sini.. Tenyata cukup lah setakat hari tesebut jek cik limah bagi mat teropong merasa pegang duit cik limah nie oiii..sebab ape?? sebab cik limah meluat dengan cara die melyan customer die.. buat cik limah bengang tahap 999 darjah celcius..

dialog di gerai mat teropong

Mat: dh kak?
cik limah: dh
mat: eh sikit nye?? cukup ke kak??
cik limah: cukup
mat: ikan 2 ekor je?? sya yg badan cekeding nie pon sepinggaan penuh ikan x cukup kak
cik limah: itu awk melantak bukan makan
mat: akk yg besar2 nie makan 2 ekor ikan cukup???pelik??biar beto kak?? (sambil gelak2 syaiton bersama kwn2 nya yg mmg xde adap)
cik limah:berapa??
mat: kak byk duit akk la cam nie ek, mkn sikit sgt..tapi pelik badan BESO dari saya..
cik limah: senyum jek la..
mat: manis nye senyum..peeewiiit.. kem salam anak makcik yek.. (tanpa menghirau kn aku yg tecongok tunggu die kira)
cik limah:awk nk jual ke x nk ni?? kalu x nk xpe

cik limah dh geram mase tuh..dh la sindir2 customer pastu servis lembab tahap siput sedut..kang kena cepuk jugak mamat ni kang...
mat: semua sekali 6 hengget 70 sen jek kak
cik limah terus keluar kn duit dr poket seluar.. kebetulan semua duit senget2 jek yg ada.. so cik limah bg la 7 keping duit sehengget
mat: wooooww banyak nye duit akak.. sambil gelak2 syaiton ngn antu2 raya kat situ
pastu cik limah terus blah smbil bagi jelingan maut.. kalau ikut kn ati nak aje cik limah tebalik kn meja2 die..sungguh x beradap sopan betol mat teropong dengan customer die.. ape die ingat org yg beli sikit nie xdek perasaan ke?? adoiii nak cik limah tolong ajo kn ke???

Lenggang cik limah pantas kali ini sebab hati cik limah sangat tersentuh dengan sindiran mamat durjana tesebut. cik limah terasa hati bila dirinya di perkotak katik kan.. cik limah sedar diri nya yang serba kekurangan.. cik limah bukan nya mahu jadi macam tu.. kalau itu dah tersurat dan tersirat buat cik limah.. apa kuasa cik limah untuk menolak takdir.. cik limah juga manusia biasa seperti mereka.. cik limah terlalu kesal dengan sikap dan mulut segelintir masyarakat yg hanya pandai berkata2 tanpa peduli perasaan org lain.

Cik limah terus tak de mood nk menerus kn lengangan nya.. terus cik limah pecut BMW milik beliau menuju teratak buruk nya.. sesampai di pintu gate uncle yg jaga gate terus mengajukan soalan-soalan persis seorang inspektor sahab..

uncle:adek mana piigii??.. (sambil tiru gaya acapan becakap)
cik limah: beli brg uncle
uncle:sorang juga??
cik limah: uncle ada nmpk org lain ka??sambil melemparkn senyuman paling manis..
uncle: adeekk ddk sini sorg juga ka??kawan ta rak??
cik limah: sorang uncle..kwn semua sudah pindah
uncle: woo itu mcm ka..ptt la mana2 piigii sorg juga..
cik limah: eh uncle pon perasaan jugak.
uncle: ya la saya selalu juga sini duduk nampak juga adeekk keluar kan..hati2 adekk sorang2 bahaya juga..
cik limah: ok uncle thank you..

Ada jugak mulut2 yg tanya kenapa cik limah selalu jalan sorang2?? kenapa cik limah x ajak kwn teman cik limah kesana ke sini..??? Cik limah mmg xde kawan yang nk di ajak menemani kesana dan kesini, kalau ada pon mungkin sorang dua, tapi xboleh la selalu cik limah nk bekepit ngn die memanjang.. mereka pon ada hal mereka tesendiri..cik limah dh biase idop cenggini.. hidup berdikari sambil berlari2 anak..doa cik limah satu hari nanti sebelum mata tertutup yg x akan bukak2...cik limah ingin jugak merasa mengecapi kehidupan macam org lain..kehidupan berdua..bertiga..seperti yg pak kulop cakap kn tu..


Nota tumit kaki: Doa cik limah agar rezeki pak sarip dol di murah kn..

~Repekan oleh:H@ni~

6 comments:

wawan said...

bliau yg di atas tuuuu
hensem!!!

~H @ N i ~ said...

Wawan: Hehe..sangat encem..tu yg asek muka die jek kena tempek kat cini..

nway thanks 4 visit my blog yg tah pape ni..salam kenal (*_*)

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. ebst giler citer cik limah g pasar ni..

*heran tiba2, nape ada gmbar fahrin kat atas??

~H @ N i ~ said...

Asada Ryutaro:Haha.. itu lah gaya idup cik limah lenggang...

jgn la heran fahrin tu kn admire cik limah..sebab tu dimana2 ade jek tertepek muka die..

nway thanks 4 drop ur comments (*_*)

catz said...

wah cik limah, bersabar sungguh ye..
saya yg baca ni pun rasa nak terbalikkan meja abg ikan tersebut.
sungguh kurang ajar.

~H @ N i ~ said...

Catz:Ermm selagi boleh besabar besabar lah yang.. sok kalu bila tahap kesabaran nie dh ilang meletop lah tuh..hehe

mmg kurang ajar mereka2 tuh.. dulu mesti kes suka ponteng sekolah kn..sebab tu jadi cenggitu...(",)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails