Friday, April 30, 2010

Teman Tapi MESRA (^_^)

.: Gambar Sekadar Hiasan :.


Teman yang baik adalah teman yang berani membetulkan kita ketika kita berbuat kesalahan sehingga kita tidak hanyut di dalam kesalahan dan dosa.

Teman sejati akan meluruskan jalan ketika kita kehilangan arah dan tidak akan meninggalkan kita dalam suka, apalagi dalam duka.

Bersahabat dengan seorang yang jujur akan membuat seseorang itu senantiasa terpelihara kejujurannya.Insyaallah...


Terima kasih buat teman-temanku yang telah menepati kata-kata itu.
Saya hanya insan kerdil yang serba kekurangan..


Nota tumit kaki: Kasih itu indah bila diberikan dengan hati yg tulus.

~Repekan oleh:H@ni~

Wednesday, April 28, 2010

Ini lah NASIB si BUJANG terang Tang-Tang

.: Keluarga Bahgia Sedang Berpelukan :.

Ni la soklan-soklan peberet untuk orang bujang terang tang tang macam saya..(hahahaa).. Soklan-soklan yang selalu orang ramai sebok nak tanya atau pun consen itu saya kurang pasti .....ari2 pon orang nk tanya......huhahuhahuha


Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba (he..he..ni cadangan pelik kawan saya)

Bila nak kawin???
Aduuuhh...aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata (aku ambil tunang @ suami kau,baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa...haa...haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyyy)

Bila nak kawin???
Aaahhh....sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.

MORAL OF THE STORY : DONT ASK me again and again..tunggu jek la yek..kalu nak soh saya kawen cepat sila la masuk meminang..hahahaha (eh tak lah.. saya bukan desperet nau yek)

Nota Tumit Kaki: Secebis KASIH membuat kita SAYANG ....seucap JANJI membuat kita PERCAYA.....Sekecil LUKA membuat kita KECEWA.....tetapi sebuah PERSAHABATAN selamanya BERMAKNA...

~Repekan oleh:H@ni~

Monday, April 26, 2010

Nota Ringkas yang penuh MAKNA

.: Senyum Seindah Suria-Incik Buah Ati :.

.: Gambar Di rompak dari Incik Kurunabad-Sorry yek :.


Ada orang kata CINTA itu ibarat AIR
Anda sangat memerlukannya di dalam hidup namun...
AIR byk jenis air..xsemua nya indah-indah belaka...

Biarlah kita menjadi cinta terakhir kepada seseorang kerana mungkin sudah terlambat untuk menjadi cinta pertamanya, tetapi kita tidak akan pernah terlambat untuk menjadi cinta terakhirnya.Mungkin kah???

Jika anda sudah melengkapi diri untuk membina kekuatan dalam fasa perhubungan yang baru, cubalah sesuatu yang menarik. Mana tahu cinta baru yang baru bakal memenuhi dan menyinari kekosongan jiwa, memberi kehangatan kebahagiaan buat anda selamanya...Insyaallah


Nota Tumit Kaki: Sekadar membebel.. budget2 boleh ganti A. SAMAD SAID satu hari nanti (^-^)
~Repekan oleh:H@ni~

Sunday, April 25, 2010

Sebuah Pertemuan (^-^)

Sebuah pertemuan di suatu tempat yang asing buat cik senyum..sebab x penah pegi lagi even dh dekat 3 tahun bermastautin di bumi JB..malu2

Sabtu cik senyum gi dating.. dh lame rase nye x dating bersama beliau.. setelah beliau meninggal kn saya keseorangan..terkontang kanting disini..sob..sob..sob.. Even sekejap jek kami spend kan masa bersama tapi sabtu saya sangat bermakna.. pssstt cik Fadzlin lenkali datang lagi yek.. kita gi meronggeng sesama lagi.. banyak benda xsempat buat rase nye.. masih ada bergosip2 yang belom di soksek kan.. aktiviti makan2 di warong wak dol juga telah terskip.. ha lagi satu keinginan anda mahu makan nasi AYAM penyet jugak belum di tunai kan..(aiipp aktitivi kita asyik makan jek..apakah??..haha)



.: Sizzling Yee Mee yang so..so jek rase nye :.

.: Cik Fadzlin Sedang Merenung masa depan :.


Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai
pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.


~Repekan oleh:H@ni~

Gelagat Si tecit yg mencuit HATI

Dah lama x berjingga rama ngan si tecit ini..Gelagat mereka buat saya gumbira..Even perjumpaan adalah hanya beberapa minit tapi ini adalah hasil aksi mereka yang sempat di tangkap.. ada Video si cilik ini menunjuk kn bakat mereka menyanyi juga menari.. nanti saya cuba upload.. kelakar hokeh.. gaya stacy ada.. gaya mila ada.. sungguh berbakat mereka ini..

Sabtu before saya gi dating saya gi jumpa mereka ini..lame rase x jumpe.. rindu dengan aksi-aksi dan keletah mereka..


.: Si kakak Afrina Si Adik Amani Kak Lia sekolah time ni :.

.: Senyum yang tak lekang di bibir mereka :.

.: Cobaan Amani buat peace :.


Nota Tumit Kaki: Seronok tengok kawan2 dah ada family.. anak2 sebagai pelengkap keluarga.. Cik senyum anda bila lagi?? aiiipp tunggu sajek la yek..hehe


~Repekan oleh:H@ni~

Cik Senyum Melepas kan gian nye

.:Cik Cream Puff :.

.: Cik Ceestat Blueberry :.

Terliur tak lihat n3 Cik Senyum Kali ni??meleleh air liur uouls??ha cepat2 habek tisu kasi lap.. (^-^)

Hokeh ini adalah n3 yang agak lambat, semua mereka telah selamat hadam dan dh selamat keluar pun dari perot cik senyum pun..hehehe.. saya memeang dh lame mengidam (mcm org peknen pulak) nk ngap..ngap mereka, saya gedik nak yang homemade x mo yg beli dekat kedai-kedai tuh.. dulu saya penah la beli dr opismate kakak saya tapi since die dah x keje sana lagi jadi xdek laa saya nak oder2 lagi.

So besemangat la saya dok bergoogle mencari yang bekenan dihati, lalu tejumpa blog Kakak Leen yang sweet ini lalu terus terjatuh ati ngan hasil masakan beliau. Since 1 of my frend pon penah oder dengan beliau jadi saya decide nak deal dengan beliau.. tanpa belengah saya terus email kn oder dan deal2 dengan beliau. Eh kalu rase nak kak leen reply dengan kadar segera better uouls SMS/Call beliau. (ye kan kak leen? corecct me if i wrong (*_*)..hehe) ye memang super bagus sebis nye, amat berpuas hati dan mahu recommend kepada uouls semua. Kak Leen pon ada buat Cupcake, muffin, brownies, kek marble dan banyak lagi.. uouls boleh skodeng-skodeng kat sini..uouls jangan malu-malu jangan segan-segan contact la kak leen.. saya pasti anda berpuas ati ngan sebis beliau..


Alamak meleleh dah ayaq liur saya mengingat kn ceestart beliau..rase nk oder lagi ni.. emm nak oder sekali ngn brownies ceklat almond la.. ade org nak belanja saya x???hehe

Okeh uouls better cekidout sebelum ayaq liur anda menjejes2..hehehe..Papai
~Repekan oleh:H@ni~

Thursday, April 22, 2010

Jangan sesekali pon buat perkara INI.



jangan pernah berkata 'I LOVE YOU' kalau kamu tak peduli,
jangan pernah membicarakan perasaan yang xPERNAH ada,
jangan PERNAH menyentuh hidup seseorang kalau hal itu akan menghancurkan hatinya,
jangan pernah menatap matanya kalau semua yang kamu lakukan hanya BOHONG belaka,
hal paling kejam yang seseorang lakukan adalah membiarkannya JATUH CINTA,
sementara kamu sebenarnya tak berniat menyambutnya......


ok tu je nak cakap. Jangan main dengan api nanti terbakar jari..FULL STOP

Nota Tumit Kaki:
~Repekan oleh:H@ni~

Tuesday, April 20, 2010

Sesi suai kenal bersama Cik SENYUM


Apa-apa yang datang pun kita kena hadapi dengan senyuman..
senyum jek.. bukan susah pun.. xpayah keluar duit mahu pun peluh kan..
kan keje mudah jek tuh..

Pssst sebenar nye nampak macam mudah tapi saya jugak susah nk senyum bila sedang mertarung dengan masalah.. kenapa eh?? saya juga tak tahu kenapa begitu.. pada hal lam ati dah tanam dalam-dalam, dah saiko diri ni supaya senyum selalu.. tapi tak tahu lah kenapa payah sangat nak buat benda yang sesenang ituh.. lalu saya decide nak bagi nama saya cik senyum supaya saya menjadi seorang yang murah dengan senyuman.. ye la orang kata dengan nama boleh mempengaruhi perangai seseorang.. sebab itu lah lahir nya haniesmiles atau dalam bahasa melayu asli lagi tulen nya hanisenyum..okeh sekarang anda dah tau sejarah wujud nya nama hanisenyum tu kan..

Saya harap lepas nie saya akan lebih murah dengan senyuman, jadi nanti boleh lah jadi awet muda.. xpayah susah2 saya nk botox2 ke hape ke kan.. dengan itu bila ade ape2 masalah saya dah boleh kata dengan tenang.. hani tabah kan hati kamu, sila hadapi dengan senyuman..

sekarang saya nak tepek lirik lagi kumpulan dewa.. juga pasal hadapi dengan senyuman.. (*_*)

Dewa – Hadapi Dengan Senyum

Hadapi dengan senyuman
semua yang terjadi biar terjadi
hadapi dengan tenang jiwa
semua kan baik-baik saja

bila ketetapan Tuhan
sudah ditetapkan, tetaplah sudah
tak ada yang bisa merubah
dan takkan bisa berubah

relakanlah saja ini
bahwa semua yang terbaik
terbaik untuk kita semua
menyerahlah untuk menang


Nota tumit kaki: Kurang kan gula dalam minuman ttanpah kan manisan dalam senyuman anda..


~Repekan oleh:H@ni~

Sunday, April 18, 2010

ada2 je la kamu ni...



Cubaan menghappy kan diri
saya dah penat menanges
dah bengkak mata..
sekarang saya mahu bawak diri
pegi menenag kn hati.. menggembira kan diri sendiri.. kalau bukan diri sendiri yang buat sapa lagi yg nk tolong buat.. ye dak??



ok2 papai.. sorry n3 kali ni penuh dengan emosi.. maap kan saya jika uouls rase muak dah bosan..sehingga ketemua lagi , itu pun seandai nya saya diizin kan untuk terus menulis disini..mana tau tetiba tangan saya kudung ke hape ke kan..sory sekali lagi.. mintak maap banyak2




dah2 saya nak bawak diri..dah tengah hari ni.. satu keje pon x buat lagi (*_*)



~Repekan oleh:H@ni~

Ketika RASA itu mencengkam


Saya tahu saya bukan lah orang terbaik seperti mana yang diharap kan.. Saya sedar saya hanya lah insan lemah yang melukut di tepi gantang.. kalau ditolak,di tiup mahupun di jentik walau sikit pun sudah tentu tejelepuk jatuh tesungkur..

Adakalanya kita perlu menangis agar kita tahu hidup ini bukan sekadar ketawa..
Dan adakalanya kita perlu ketawa agar kita tahu mahalnya nilai air mata lalu bersyukur pada orang yang telah menyakiti kita kerana memberi kita peluang merasai perasaan itu.

Kadang-kadang pula kita kena belajar untuk melepaskan sesuatu yang dekat dengan kita untuk pergi, walaupun mungkin tidak akan kita ketemu lagi, tetapi percayalah, suatu hari nanti yang baik pasti akan datang menjengah...sakit untuk melepaskan pasti akan terasa hebat, tapi ada penawarnya iaitu BERSABAR..

Mungkin kita akan di uji dengan pelbagai dugaan sebelum kita dapat yang betul-betul terbaik buat kita..hebat atau pun tidak dugaan itu bergantung kepada nasib seseorang..Itu lah natijah nye kehidupan kita.

Sometimes bila kita rasa diri kita dah dapat apa yang kita nak, dah mula rasa bahagia kita lupa kan DIA yang Agung.. kita leka dan lalai lalu melanggar akan perintah dan larangan nya, tapi bila kesusahan dan kesengsaraan menimpa, DIA yang kita cari, kita cuba mendekat kan diri sehabis baik agar beban yang kita tanggung dapat di ringan kan, kesengsaraan dapat di reda kan,kesakitan yang di alami di kurangkan. DIA sangat adil dan saksama.. PERCAYALAH sesungguhnya DIA (ALLAH) ‘malu’ untuk menolak permintaan hamba-NYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepada-NYA.


Nota tumit kaki: Walau apa pun yang terjadi selagi nyawa di kandung badan saya kena jalan kan amanah yang telah diberikan kepada saya.


~Repekan oleh:H@ni~

Wednesday, April 14, 2010

satu2 saya sayang ibu.. dua2 saya sayang ayah..





Lazimnya, lelaki berhati waja. Walau tertusuk duri, dia masih tegak berdiri biar pun tidak lagi terdaya untuk berlari. Berbeza dengan kalbu seorang ibu yang mudah lebur berserakan menjadi debu, cair bak kerak nasi terendam di air.

Kadang kala bila sesekali menerima ucapan hari lahir atau hari bapa dari anak-anak, jauh di sudut hati mengatakan yang ucapan sedemikian tidak perlu. Seorang ayah yang ikhlas tidak pernah mengharapkan sesuatu. Tidak juga minta dikenang.

Apakah benar tiada apa yang diinginkan oleh seorang lelaki bergelar ayah?
Hati seorang ayah sudah cukup terhibur kalau anak-anak membesar menjadi insan berjaya dalam akademik, kerjaya, mempunyai keluarga bahagia dan yang tidak kurang pentingnya menjadi insan yang tidak mengabai kewajipan agama.

Hati seorang ayah sudah cukup terhibur melihat kegigihan anak mengabdi diri di taman ilmu. Hadiah paling berharga yang diimpikannya cuma sekadar kesempatan menjadi tetamu dihari konvokesyen, melihat anak memanjat tangga dengan wajah ceria, menerima segulung kartu dari chancellor.

Dan sekeping potret menghias dinding di teratak usang sebagai kenangan.
Kepada anak yang sudah melewati menara gading, terasa lega di hati ketika mendengar berita si anak berjaya dalam temuduga, sebagai landasan untuk berdikari, melakar jejak sendiri.

Kepada anak perempuan, seorang ayah cuma mengharap bahawa suami anaknya adalah seorang lelaki penyayang yang tegas dalam kelembutan, pintar mengemudi biduk rumahtangga, seorang nakhoda yang bijak mengawal haluan bahtera dari terjahan badai dan taufan. Dan anak perempuannya pula mengerti tanggung jawab seorang isteri.

Kepada anak lelaki, seorang ayah juga mengharap anaknya bertemu jodoh dengan seorang wanita solehah yang tahu mengambil hati suami dan anak lelakinya pula mengerti tanggung jawab terhadap isteri.

Di cuping telinga seorang bapa di hujung kembara, tiada irama semerdu alunan mesra gurau senda anak-cucu ketika sesekali mereka berkesempatan datang bertandang.
Di ruang mata seorang bapa meniti senja, tiada klip video yang lebih indah selain melihat keriangan anak-anak dan cucu-cucu ketika sesekali datang bertamu, menguntum senyum penghias wajah.

Tidakkah wajah itu cermin hati!
Dan seorang bapa dengan kudrat yang makin terbatas dan ketaran langkah yang kian lesu terus bertafakur bersyukur kerana masih lagi diberi kesempatan memanjatkan doa dalam kesyahduan sujud yang pasrah…

“Rabbana hablana min azwajina wazzurriyyatina qurrata a’ayun waja’alna lil muttaqina imama.”


Ayah terima kasih atas jasa ayah selama ini, membesar kan kami 5 beradik sehingga ke tahap ini.. saya bangga menjadi anak ayah..

Selamat ulang tahun yang ke 60, semoga ayah di panjang kn umur, di murah kan rezeki, di beri kesihatan yang baik..Luv u ayah (*_*)


Nota tumit kaki: Selamat ulang tahun juga kepada mereka2 yang same besday ngan ayah saya.. Noma happy besday (*_*)

~Repekan oleh:H@ni~

Monday, April 12, 2010

Mari jalan-jalan sambil berpimpin tangan (*_*)

.: Selamat Bertunang Kawan Ku..Semoga Kamu berbahgia Selalu :.


Hold My Hand
By: Maher Zain

I hear the flower's kinda crying loud
The breeze's sound is sad
Oh no...
Tell me when did we become
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn that blind
We don't see that we keep hurting each other no
All we do is just fight

Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

Hold my hand....

Children seem like they've lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no...
How could we ignore
heartbreaking crying sounds
And we're still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it's a daily basic affair

Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

No matter how far I might be
I'm always gonne be your neighbour
There's only one small planet where to be
So I'm always gonna be your neighbour
We cannot hide, we can't deny
That we're always gonna be neighbours
Your neighbour, my neighbour
We're neighbours

So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind

So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

Anda boleh dengar disini. Saya tak reti nak upload die massuk lam blog..huhu

~Repekan oleh:H@ni~

Thursday, April 8, 2010

Rasa SAYANG-SAYANG hey

.: Incik Senyum bersama anak2 beliau :.

RISAU + Gunda Gulana + SEDIH, bergabung menjadi satu.. ya itu yang sedang saya rasa kan.. Orang mungkin boleh kita tipu tapi diri sendiri, perasaan sendiri, kita tak leh nak tipu..


Jangan di tanya kenapa saya ada rasa itu sebab saya sendiri tak tahu macam mana ia wujud dan kenapa ia wujud. Tapi yang pasti ada sesuatu RASA yang sedang menjalar dalam diri saya.

Ku harap kan panas hingga ke petang rupa nya gerimis di tegah hari..ku harap kan sinar matahari dapat menerangi kegelapan rupanya mendung datang bertandang.. Adakah ini yang di nama kan DUGAAN?. Apa pun yang terjadi saya tetap REDHA sebab saya percaya ALLAH tak akan jadi kan sesuatu itu SIA-SIA, setiap yang berlaku pasti terselit hikmah di sebalik nya. YES I believe it.. I believe I can fly..(tetiba melalut pulak)


Hanya doa yang dapat saya hulurkan disaat ini. Dengan harapan agar tuhan makbul kan permintaan saya.


Nota Tumit Kaki:Kamu..Get Well Soon..Sila Kuat semangat sebab saya dh tambah kan rasa itu..wink3~

~Repekan oleh:H@ni~

Tuesday, April 6, 2010

Mari-Mari kita share sesuatu yang menarik~KHASIAT TABIAT MINUM AIR


.: Gambar Ihsan Incet Google :.

MENGANTUKNYA! Setiap kali selepas makan tengah hari mesti mengantuk. Kadangkala rasa tidak larat hendak buka mata. Rasanya bukan sebab tidak cukup tidur sebab tiap-tiap malam aku tidur nyenyak jek,” mungkin itu rungut sesetengah orang yang beberapa kali tersengguk-sengguk depan komputer sebab mengantuk.

Sememangnya, mengantuk selepas makan bukan disebabkan kurang tidur, sebaliknya ia menandakan kita dahaga dan badan tidak cukup air. Ramai tersilap menafsirkan keperluan badan terhadap air dengan rasa lapar.

Dahaga bukan petanda terbaik untuk memberitahu badan memerlukan air kerana sensitiviti terhadap dahaga semakin berkurang apabila umur meningkat, terutama pada orang tua. Badan kita hanya boleh mengawal keseimbangan air hingga satu peringkat tertentu.

Paras garam akan meningkat apabila simpanan air dalam badan berkurang. Otak akan mengesan perubahan keseimbangan ini dan memberi isyarat kepada buah pinggang untuk mengurangkan kehilangan air serta mencetuskan rasa dahaga.

Bagaimanapun, cetusan rasa dahaga ini berlaku lewat. Biasanya apabila kita berasa dahaga, badan sudah kehilangan kira-kira dua cawan cecair badan. Kehilangan ini boleh menimbulkan pelbagai implikasi.

Air adalah unsur penting dalam badan. Badan lelaki membabitkan 65 peratus air dan 55 peratus bagi wanita. Air bertindak sebagai pelarut, penyejuk, pelincir dan agen pengangkut nutrien ke seluruh badan.

Kandungan air dalam badan setiap orang adalah berbeza mengikut kandungan lemak masing-masing. Secara umumnya, jumlah peratusan air dalam badan orang yang tidak banyak lemak adalah lebih tinggi. Kira-kira 70 peratus berat otak, 75 peratus berat jantung, 90 peratus berat paru-paru dan 82 peratus kandungan darah membabitkan air.

Badan mengalami kehilangan air sepanjang masa iaitu hampir 80 peratus sehari, walaupun kita tidak aktif. Kehilangan ini berlaku melalui air kencing, najis, peluh dan pernafasan. Setiap kali menghembuskan nafas, kita kehilangan air dalam bentuk wap. Jika dikumpulkan, kita mungkin boleh dapat satu atau dua gelas air yang hilang melalui pernafasan.

Ini sebabnya pakar kesihatan menyarankan kita minum sekurang-kurangnya lapan gelas atau satu liter air setiap hari. Sumber air bukan hanya daripada air minuman kerana ia juga ada dalam makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran .

Berapa banyak air yang kita perlukan?

Secara umumnya setiap orang memerlukan sekurang-kurangnya lapan gelas air atau satu liter air sehari. Namun, jumlah ini berbeza antara setiap individu, aktiviti dilakukan dan cuaca tempat tinggal. Tentu saja jika kita melakukan senaman pada hari panas, kita kehilangan lebih banyak air melalui peluh.

Air yang keluar ini perlu diganti segera, sama ada ketika atau selepas bersenam, untuk mengelak masalah kekeringan. Kehilangan banyak air menyebabkan tekanan darah turun mendadak, bekalan oksigen ke otak menurun dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.

Jika terlalu banyak minum, tidakkah akan berlaku keracunan air? Memang boleh, tetapi ia jarang berlaku. Sebenarnya sukar bagi orang sihat mengalami keracunan air. Ia biasanya berlaku pada bayi. Malah, individu yang alami masalah berat badan berlebihan perlu minum lebih banyak air, iaitu segelas bagi setiap 11 kilogram melebihi berat badan unggul.

Mereka yang bercita-cita mengurangkan berat badan juga digalakkan minum banyak air. Kekurangan air merendahkan kadar metabolisma dan badan tidak boleh memecah dan menggunakan lemak dengan berkesan. Akibatnya, proses menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.

Masalah retensi air atau ketidakbolehan badan mengeluarkan air dari pundi kencing menjadi lebih buruk jika kita tidak mendapat cukup air. Ada kalanya masalah ini boleh diatasi dengan minum lebih banyak air untuk menggalakkan pembuangan air berlebihan.

Oleh kerana kebanyakan zat makanan larut dalam air, mungkin ada yang risau ia dibuang melalui air kencing. Jangan risau. Masalah ini tidak berlaku kerana buah pinggang kita mempunyai sistem penapisan yang cerdik. Hanya bahan tidak berguna dibuang. Semua khasiat makanan diserap ketika dalam usus dan dimasukkan ke dalam darah untuk diagihkan ke seluruh badan.

Sebenarnya ramai mengalami masalah kekurangan air tanpa disedari. Malah, ramai juga berkata tidak mahu kerap berulang ke tandas sebagai alasan untuk tidak minum banyak air. Tindakan ini sebenarnya meracun diri kerana tanpa air yang cukup, badan sukar mengeluarkan bahan toksik dan boleh berkumpul membentuk batu karang.

Tanpa air yang cukup juga, nutrien daripada makanan tidak dapat diagihkan dengan baik dan menyebabkan lebih banyak lemak terkumpul dalam badan. Bentuk dan saiz otot turut berubah. Paling malang , jika kekurangan air meningkatkan paras bahan toksik hingga membahayakan nyawa.

Kesan kekurangan cecair

Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan:

Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek)
Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah
Sukar memberi tumpuan terhadap perkara dilakukan terutama pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak
Tekanan darah menurun
Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurang menyebabkan rasa mengantuk
Lesu pada waktu siang
Sakit belakang
Dehidrasi
Sakit kepala
Memperlahankan kadar metabolisma
Meningkatkan risiko kanser usus, pundi kencing dan payu dara
Sendi dan otot mengalami kekeringan
Menyukarkan penyingkiran bahan toksik
Meningkatkan keinginan untuk makan
Darah menjadi pekat
Mudah keliru.
Degupan jantung meningkat
Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan


Nota Tumit Kaki: Kamu lepas ni kalu ngantuk jgn cuci muka... minum air banyak2 yek (*_*)


~Repekan oleh:H@ni~

Yang Bulat x datang begolek yang pipih x datang melayang..Thanks Nuffnang

.: Incik Cek..Amount x payah tunjuk la ek..ciput sangat.. (*_*) :.
Minggu lepas saya dapat email kata nya ada cek di issue atas nama saya.. wah suka nya hati saya.. Terus otak verangan2 nak buat ape ngn duit itu nanti..padahal bukan banyak mana pon..celah gigi jek amount nya..Last week balik kampung mak bagi tau ada banyak surat untuk saya.. Bukak punya bukak salah satu nya adalah cek yang saya tunggu-tunggu itu..

Terus senyum2.. nasib x lompat2 jek.. biar pun amount nya kecil tapi saya bersyukur.. sape nak bagi kan.. sambil blogging bleh jana pendapatan jugak.. saya bukan lah blogger yang glamer dan x ramai pun reders yang jengguk2 saya disini.. tapi tu tak mematah kan semangat saya untuk bloging..

Nampak nya saya kena rajin2 kan diri mengupdate.. baru rating blog saya melompat lebih tinggi..hehe..


Nota Tumit Kaki: Terima kasih kepada all my readers.. xkisah la silent reader ke x ke.. kerana anda juga lah maka saya telah bersemangat untuk bloging..

~Repekan oleh:H@ni~

Friday, April 2, 2010

Yang Dulu dan yang sekarang...







Bila tegok balik gambar-gambar saya yang dulu-dulu.. saya mesti rase nak tegelak.. setiap gambar mesti lah ada kenanangan tersendiri kan.. gambar-gambar mase study terutamanya sangat memoribel...

setelah 27 tahun hidup tibe-tibe ada pulak yang kata eh kau nampak muda 10 tahun la... wah vangga mak nyah.. hahaha.. yo lah bukan setahun dua... nah dia bagi kau 10 tahun muda.. yang cakap plak tu memang seorang yang celik bukan seorang yang buta.. cuma ada sedikit rabun la.. but duno la its comes from hati yang ikhlas or not.. saya hanya bersyukur kepada Allah s.w.t kerana menjadi kan saya seperti saya yang sekarang ini..

Orang kata hidup ni umpama roda, yup saya setuju, tidak selalu kita berada di atas.. mungkin hari ini kita dapat pujian esok lusa orang kutuk kita pulak. Begitu juga saya. Bukan semua orang senang melihat kita senang.. rambut sama hitam hati lain-lain..hati orang mana kita tau kan. lain la hati lembu ke hati ayam ke sodap jugak kalu di masak..hehe.. What ever pun jaga lah hati kita.

Mutiara kata di hari jumaat nan indah ini:

"Nafsu mengatakan Wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaian nya, hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya.."

Nota tumit kaki: Jaga akhlak hiasi pribadi..renung-renung kan ..selamat beramal (*_*)
~Repekan oleh:H@ni~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails