Thursday, July 29, 2010

PENANG here i COME..[Part One]

Catatan seorang pengembara ditanah air sendiri...ceewaah pengembara kau..ceett pengembara ke pengembala ni??hehe (*_*)

Catatan bermula dengan aktiviti di petang hari sekitar pukul 4.30 petang.. masa nie baru bangun.. Naseb baik tejaga kalau tak makna nye ke gaung la impian nak menikmati angin petang kat batu feringgi ni..ehem2 kepada yang terlibat sila ucap terima kasih sebab saya yang tesedar dulu petang tu.. kalau tak.. tak bermakna la cuti anda..hehe


Sepetang cik senyum di pantai batu feringgi.. konon xmo mandi so x de la bawak2 baju spare ke hape.. sekalik tengok pantai die.. wow..rugi nya.. serius chanteq..pastu terus teruja rase nak berenag2..lalu saya main2 air nak bagi hilang kan rase terkilan ituh.. Tengok tersengeh cik senyum macam kerang busuk..lam hati rasa sungguh kesal..hik3..

Cik senyum sempat skodeng orang mandi..tetttt..kantoi..tu lah orang gi pantai nak mandi manda..sape suruh tak bawak baju spare..so uouls len kali kalu pegi batu feringgi beach jangan lupa bawak baju sapre supaya boleh menikmati pantai nye yang super best tu yek..eh nie yang rase macam nak pegi lagi ni..eheemmm ade orang nak bawak saya tak?? (*__*)


Sambil menikmati angin petang di batu feringgi uouls boleh jugak menikmati Laksa Penang kat tepi pantai.. ada beberapa stall jual macam2 makanna kat sepanjang jalan kat batu feringgi tu..bagi saya rasa die so.so sajok sebab saya masak lagi sedap..haha gile ferasaan ini olang.. (*_*)

Will be continue...maybe after saya pulang dari my next cuti2 mesia la yek.. jgn jeles..lalalalala

Wednesday, July 28, 2010

Adakah ini yang di nama kan keinginan atau pun kemengidaman??

Tajuk entry adalah mengikut sesedap rasa..dah macam orang peknen pulak..uiisshh bukan hokey..bukan..ini semua sebab saya sibuk jalan2 blog orang pastu sangat suka skodeng2 blog masakan dan makanan lalu teringin nak makan yang macam2..sila maap kan mahluk ini..hehe

Dah dekat seminggu saya rase nak makan mee laksa pendek goreng.. Nak yang homemade punya..sebab rase nak makan yang hot and spicy…keinginan yang melampau2 ni..kalah orang mengidam..hehe.. sejak minggu lepas cari masih belum jumpe..huhuhu..

Semlam saya puasa, pagi2 dah pikir nak cari laksa pendek tu..berazam balik petang tu nak gi mencari..sekali kena balik lambat pulak..tapi gigih dan bersemangat sekali nak mencari..terus laju2 gi giant pelangi..dengan harapan ade la laksa pendek ni kat giant..cari punya cari tak de pun..sob..sob..sob..terus rase kecewa macam nak guling2 kat situ jugak..lalu beli roti ngan susu Marigold HL sekotak dan terus balik dengan penuh kekecewaan.. (Apa macam boleh jadi pembikin cerita sadis tak??) (*_*)

Sampai umah dah nak azan..teringat dalam peti ais ade balance asam pedas lalu saya panas kan dan makan bersama roti..makan dengan tak de feel sebab asyik teringat kan mee laksa pendek ituh..alahai..

Tadi gigih saya menggoogle sekalik tejumpa kat blog ini..kakak tu kata ade jual kat tesco..jadi balik petang karang saya nak gerak2 khas gi tesco pulak..harap ada la..hehe..

Ini Resepi yang sempat saya copy hasil dari incik goggle..

Mee Laksa Pendek Goreng

Bahan2:
Laksa Pendek
Cili kisar dlm 2 sudu
utk tumisan-hirisan bwg merah dan bwg putih
kicap cair dan kicap(guna kicap kipas udang je)ikut selera
udang, tauge dan daun kucai
2 biji telur..
caranye:
Tumis bhn ..masukkan cili kisar..kemudian masukkan udang, telur, kicap..
kemudian masukkan laksa pendek..tauge dan kucai...

Teliur tak??

.: Gambar ihsan dari sini:.

Nota Tumit kaki~Kata Ayah saya nie memang degil..eh degil saya bertempat la..hehe

~Repekan oleh:H@ni~

Employees VS Prisoners..ape kaitan nye dengan KITA??

Entry untuk pagi ini..buat tatapan uouls di pagi rabu..eh bunyi macam la nak ade entry banyak dalam sehari..ye ke.. hahah..saya gigih mengupdate blog.. masuk2 opis terus update secara laju2 sebab bersemangat tengok org yang view saya setelah saya mengupdate blog semalam..tibe2 graft saya naik..walau pun tak tinggi menggunung tapi dia adalah luar jangkaan..terus berazam nak update tiap2 hari dan tiap2 masa.. niat nak update dan auto publish malam tadi..tapi tak menjadi.. BEROKBAND saya tu adalah tahap siput yang demam.. hik3
ok2 sila lah layan entry kali ini.. ini saya copy dari email yang saya dapat..sharing is caring kan.. (*_*)

THIS IS FUNNY ... Find out yourself .. Anda di kategori mana???


IN PRISON
you spend the majority of your time in an 8 ' X10 ' cell .



AT WORK
you spend most of your time in a 6 ' X8 ' cubicle .


IN PRISON
you get three meals a day (free).


AT WORK
you only get a break for one meal and probably have to pay for it yourself .



IN PRISON
you get time off for good behavior..


AT WORK
you don ' t get rewarded for good work but get loaded with more WORK.


IN PRISON
a guard locks and unlocks the doors for you ..


AT WORK
you must carry around a security card and unlock open all the doors yourself .


IN PRISON
you can watch TV and play games.


AT WORK
you get fired for watching TV and playing games.


IN PRISON
they allow your family and friends to visit.

AT WORK
you can not even speak to your family and friends.

IN PRISON
all expenses are paid by taxpayers with no work at all.

AT WORK
You get to pay all the expenses to go to work and then they deduct taxes from your salary to pay for the prisoners..

Humm?

Which Sounds Better?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
So what are you waiting for.........
.
.
.
.
.
.
.
.
Kill your Boss



hahahahhahaha...have a nice day a head...lalalalalala...

Nota tumit kaki:Apa yang terjadi hidup harus diterus kan..selagi nyawa di kandung badan..selagi tu kita kena jalan kan tanggung jawab kita sebagai khalifah di muka bumi ini.. (*_*)


~Repekan oleh:H@ni~

Tuesday, July 27, 2010

Saya yang kuat Merapu sebab suka makan ikan KERAPU


Uiihh.. lame betol tak berupdate blog ni.. ade sesape RINDU saya?? ada?? ada?? eh macam xde jek..alamak feeling2 DIVA pulak..Ferasan sungguh.. (*____*)

Sorry lah uouls..saya nie de penyakit "MIM" besar..hehe.. konon-konon nak update..taip2 separuh pastu save..Tapi kekadang tu tengah syok2 taip..tengah idea mencurah2 giler..tup2 connection error..huh..sumpah rase nak lempang2 jek..terus mood down tahap malas giler nak update..ye betol uouls ni juga salah 2 alasan nya..keh3


Padahal banyak nak cerita..banyak nak share..jadi sila lah seru semangat saya supaya kembali pulih..ermm meh kita main tiup2..puuh kiri..puuh kanan..semangat bloging cepat lah pulih.. (*_*)

Awal bulan hari tu saya ada gi jenjalan..konon2 nak menjadi supporter Cuti2 malaysia la kan..ermm nanti saya try rajin2 kan diri update cerita disebalik cuti2 tu la yek..mana tau boleh jadik panduan tuk uouls ke nanti2 ke kan..ha mana tau..kan..kan..motip?? xdek pape lah..saja gedik2 nak taip macam tuh..

Ok lah dah kol bape dh nie..satu keje pun saya tak usik lagi.. kang singga mengaum kang..susah nak jawab kang.. xpasal2 saya dapat surat cinta kang.. camno den nak jawab tu kang..ok2 uouls nanti2 saya update secara berkhemah yek..saje nak sedap kan ati..hehe


pape pon thanks yek uouls sudi gak jenguk2 kat sini..jemput2 la datang sini lagi.. kalau nak suruh saya balas kunjungan tinggal2 kan lah jejak sebarang 2..ok..papai..


Nota Tumit kaki~Tak sabar nak cuti2 Mesia lagi..Tak sabar nak tunggu this coming weekend.. (*_*)

~Repekan oleh:H@ni~

Thursday, July 15, 2010

Perginya Seorang TEMAN

Petikan dari Harian Metro: boleh baca DISINI

MASJID TANAH: Kehilangan seorang lelaki warga negara ini yang dikhuatiri lemas ketika berkelah bersama empat rakannya di satu kawasan air terjun di Utara Herio, India, Ahad lalu terjawab selepas mayat mangsa ditemui terdampar di dasar Sungai Ganges, India, petang kelmarin.

Mayat mangsa, Mohd Ramin Mohd Amin, 28, arkitek di syarikat United Engineering (M) Berhad sejak dua tahun lalu ditemui kira-kira jam 2.30 petang waktu Malaysia.

Adik Allahyarham, Mohd Radi, 27, berkata jenazah abangnya akan dibawa pulang ke negara ini selepas segala urusan selesai di India dan dijangka tiba untuk dikebumikan di Kampung Ayer Hitam Pantai, Tanjung Bidara di sini, selewat-lewatnya jam 11 pagi ini.


Menurutnya, dia sentiasa terbuka menerima takdir dengan reda, namun sedih atas kemalangan yang menimpa abang sulungnya itu kerana arwah seorang yang periang dan selalu membantu, malah tidak pernah menyusahkan adik-beradik lain.


“Cuma saya agak terkilan sebab sebelum malam kejadian, abang menelefon meminta saya mengambil lesen memandu terlebih dulu dan minta bersabar sebelum dia mahu membelikan sebuah kereta untuk kegunaan keluarga di sini.


“Namun, saya tidak menyangka perbualan begitu panjang sambil bergurau senda dengannya bagaikan memberi petanda arwah akan pergi buat selama-lamanya,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.


Sementara itu, isteri mangsa, Nurul Huda Mansor, 28, bersama ibu mangsa, Ramlah Bakar, 55, ketika ini berada di India menguruskan visa penghantaran pulang dan pengebumian jenazah arwah dengan bantuan Kedutaan Malaysia secepat mungkin.


Nurul Huda tiba di India kira-kira jam 3 pagi kelmarin (waktu Malaysia), bagaimanapun enggan mengulas lanjut dan menganggap ia ketentuan Tuhan yang perlu ditempuhi dengan tabah.


Harian Metro Selasa lalu melaporkan seorang lelaki rakyat Malaysia disyaki lemas ketika berkelah bersama rakannya di satu kawasan air terjun di Utara India.


Dalam kejadian itu, mangsa dipercayai dihanyutkan arus deras ketika seorang rakan cuba menyelamatkannya.

Cerita yang berkaitan anda boleh baca DISINI atau DISINI atau DISINI juga DISINI


update dari salah sorang teman saya :
15 07 10 jam 10.30am~Jenazah masih belum sampai di kampung halaman nya..
semoga semua nya di permudah kan..

Salam Takziah saya buat Isteri arwah dan kaum keluarga beliau..Semoga arwah tenang disana..


~Repekan oleh:H@ni~

Sunday, July 4, 2010

Incik MOHD dan acik Ziana belanja lah saya =)


Tahniah Mohd dan Acik Ziana.. wah jadi OKB dapat RM100,000.oo menang MENTOR musim 4 ini..walaupun awal2 macam kureng menyerlah.. nampaknye xsia2 acik ziana pilih ekau wahai MOHD.. keputusan acik ziana disaat2 akhir berkesan akhirnye..

Tahniah2.. bila nak belanja saya pulak ni..hehehe..

keputusan penuh mentor 4;-

1. Mohd & ziana markah 71
2. Adi & Dayang markah 62
3. Nani & azmeer markah 51


~Repekan oleh:H@ni~

Thursday, July 1, 2010

KEBAHGIAAN adalah HAKMILIK setiap INSAN

Buat Sanarinin & Incik Duey di KELANTAN DARUL NAIM dan juga Buat Uminurain & Bakal Incik Somi nye Di TANGKAK, JOHOR, saya mintak maap tak dapat hadir kenduri kahwin anda semua pada hari SABTU INI 3 JULY 2010.. bukan sengaja tapi memang saya tak dapat nak hadir kan diri atas sebab-sebab yang tak dapat di elak kan.. mungkin ini lah suratan nye..(cewah ayat tak boleh blah betol..hehehe)

Saya memang teringin nak tengok korang semua pakai baju pengantin yang sah2 memang cantik dan voge in vass tu kan.. tapi apa kan daya ade halangan di tengah jalan menuju rumah kalian.. maaf kan saya..bukan sengaja okeh..bukan juga saya berkecil hati sebab kalian dah pecut tinggal kan kelab bujang kita lalu tinggal saya terkontang kanting single minggle ini..bukan okeh..bukan.. itu tak betol..(hahahahaha poyos nya saya)

Walau apa pun saya sentiasa mendoa kan kawan-kawan saya bahgia dunia akhirat..
Harapan saya agar korang semua berbahgia selalu.. Dun noty2..dun gaduh2 lagi..hehehe..Ini doa buat korang semua...

" Ya Allah jika si dia adalah yang terbaik untuk dunia dan akhirat NYE, maka kekalkanlah hubungan MEREKA, dan hubungkan MEREKA dengan ikatan perkahwinan, dan biarlah ianya berkekalan selama-lamanya..Insyaallah..

Jika sebaliknya ya Allah, maka pisahkanlah MEREKA, dan hubungkanlah MEREKA dengan ikatan persahabatan tanpa MEREKA merasa sedih....Aminn"

SELAMAT PENGANTIN BARU IN ADVANCE KORANG
renjis..renjis dipilis..
di tepungi lah tawar..di siram si air mawar






.: Semua gambar dari ihsan incik google:.


Nota Tumit Kaki~ Sekarang majlis kawen tak kira masa okeh.. bukan cuti sekolah aje,hari2 cuti bese pun ade orang wat wedding jugak-Incik bos take note, len kali xpayah tanye lagi..bukan cuti sekolah ade wedding ke?? (*_*)

~Repekan oleh:H@ni~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails