Friday, March 4, 2011

BERUBAH DEMI perubahan yang POSITIF

Saya dah lama cari peluang untuk tambah kan income.. Bukan lah kata saya tamak..tapi saya rasa dengan gaji yang saya dapat sekarang berapa sangat lah yang boleh saya bagi untuk mak dan ayah saya yang selama ini bersusah payah membesar kan saya…

Setiap bulan paling-paling banyak pun saya dapat bagi 2ratus sorang.. yelah dapat2 gaji pegi langsai kan segala hutang piutang....bayar kereta, segala bil2 semua..so apa yang tinggal?? Macam mana nak ada saving?? Kalau ada pun ciput sangat & selalunya hujung bulan je saya dah korek balik segala saving yang ada...

Extra income

Kalau boleh saya mahu penuhi impian mak ayah saya, dapat apa yang belum dieorang dapat atau pun apa yang mereka ingin kan..Tak payah yang besar2 lah..hari tu mak saya bagitau yang die bekenan ngan langsir rumah jiran..Tapi alahai saya tak mampu nak hadiah kan kain langsir seperti itu..Dalam hati saya sangat tekilan sebab bukan lah mak saya nak belian ke emas ke..Cuma nak beli kain langsir jek pon..


Ayah dan mak saya sudah tua dan saya tak mahu mereka bekerja susah-susah membanting tulang lagi seperti dulu. Saya malu sebenar nya dengan orang sekeliling bila mereka tengok ayah dan mak saya masih bekerja membanting tulang walhal anak-anak mereka sudah pun bekerja..Lagi saya terasa bila apa orang2 yang mulut leaser menyindir “Hai duit anak-anak bagi tak cukup ke masih keje lagi ni..” Bertitik tolak dari situ jugak saya nekat untuk merubah kehidupan saya dan keluarga kepada yang lebih baik.. tak kisah walaupun terpaksa keluar dari zon selesa untuk sementara.. sebab saya tau, zon selesa yang saya ada tu hanyalah sementara kalau saya tak berubah 5 tahun yang lalu & 5 tahun akan datang.. sebab cabaran mesti akan datang.. jadi saya pikir sendiri, "aku yang nak berubah ikut keadaan atau keadaan berubah ikut aku..?".. tapi memang confirm lah keadaan takkan berubah ikut kita, betul tak?

Hari-hari saya search mencari bagai mahu menambah kan pendapatan, saya sentiasa cari peluang..Rata-rata mengatakan the best rezeki is from BERNIAGA.. Yes itu memang sudah di akui.. Hadis Rasulullah S.A.W juga ada menerang kan “9/10 rezeki datang nya dari berniaga…”

Saning untuk diri sendiri & Family

Dari dulu selalu meleleh air liur baca blog orang yang berduit.. diorang shopping sakan & boleh pergi ke oversea merata.. teringin nak macam tu..yelah masa kekecik dulu memang lah tak merasa..so kengkonon dah keje sendiri dah pegang duit sendiri ni nak lah jadi macam tu.. Tapi dah keje dekat 5 tahun ni xdek pon dapat macam tu.. Kalau bab-bab shopping tu boleh terima lagi, sebab sedar sape diri ni kan..so beli barang yang bese2 jek lah.. ehehe.. tapi part jalan-jalan tu memang la tak tahan.. alangkan dalam negara pun payah nak berjalan kecuali balik kampong, pegi yang dedekat jek.. tapi "diorang siap boleh honeymoon 3 kali setahun, siap boleh babymoon lagi.. hishhh.. saya???" huhu.. Pikir balik sorang-sorang sambil tu mata baca blog orang meleleh air liur baca.. "ishh.. bestnyerrr tengok dia camtu.. heaven nyerr.. kalau lah saya dapat macam tu.. bila la nak dapat peluang macam tu.." dreaming sesaje tak kan nye dapat.. Aduhhh.. sampai bila la kita nak jadi penonton nie..


Holidayyyyyyyyyyyyy freeeeee


shoping2

Bila jumpa peluang dalam biznez nie, memang saya betul-betul amik. Saya tak toleh ke belakang lagi.. sebab saya tahu masa tu Allah dah bukak pintu hati saya untuk berubah..Ye lah saya suvey pasal biz ni bukan sehari dua makan tahun jugak lah..dan pada sesapa yang masih ragu-ragu PECAYA lah..saya dah kaji..dari produk sehinggalah pelan peniagaan..semua saya dh teliti..thay why lah masa saya set appointment dengan sifu saya Cik Puan Fazi saya terus decide yang saya nak dengar pelan peniagaan sekali.. dan masa tu saya tau, "Ok this is it..! Ini lah cara untuk aku dapat rasa macam mana diorang orang kaya tu rasa.. gi jalan sana sini & senang.". Bila saya dah nampak cara tu, uishhh memang tak pikir panjang, terus sign up buat biznez.. Tak nak lagi jadi penonton..! Tapi nak jadi pengubah hidup sendiri..! Bukan untuk orang lain pun.. tapi untuk diri saya & keluarga saya.. dan dari situ lah saya makin semangat nak majukan diri. Saya tak nak usia makin banyak, tapi tak banyak perkara yang berubah.. saya rasa hidup saya hanya lah sia-sia..

Alhamdulillah.. sekarang saya dah mula merasai kenikmatan setelah saya tinggalkan sekejap zon selesa.. bukan kata buat biz tak selesa.. tapi hujung minggu saya banyak diisikan dengan benda yang bermanfaat & menguntungkan.. saya tetap punya masa dengan keluarga.. tapi bila saya kena buat apa yang saya kena buat, saya buat bersungguh-sungguh.. kalau dulu mengadap blog orang meleleh air liur, sekarang saya akan pasti kan tak lagi.. dan paling utama.. kalau dulu saya susah hati sangat-sangat tak da saving dan sentiasa berkira-kira sekarang saya pasti kan setiap bulan saya mampu tersenyum lebar sebab gaji saya 2 kali sebulan & saya juga akan pastikan yang dari partime akan jadi fulltime.


Ambil berkat touch kunci kereta baru PH[Baru 3 bulan dah mampu pakai cik city]

Saya cedok dari blog sifu saya:

Sekadar renungan..
Ramai yang merungut harga RON95 & RON97 naik.. saya teringat lagi seorang tokoh cakap, memang dalam tempoh 10 tahun kita akan bertemu titik permulaan.. maksudnya, pada awalnya kita dalam proses membangun, dipertengahan kita berada di puncak kejayaan, keselesaan tapi semakin hampir kita pada tahun ke-10, kita mula rasa kejatuhan dan akan berada di bawah semula di mana kita kena mula semula proses membangun.. baik dari segi tamadun atau ekonomi..

Tapi kita nie nak merungut je ke? Salahkan itu & ini.. jangan bersungut sebab tak ada gunanya.. apa yang kita boleh buat..?

...anda mungkin sedih jika anda gagal,tapi anda sebenarnya lebih menyedihkan jika tidak mahu terus mencuba...

"Kita yang nak berubah ikut keadaan ATAUPUN keadaan berubah ikut kita..?"

Takkan keadaan nak berubah ikut kita.. kan?Salam sayang dari saya..



For those yang interested to know, set your appointment I and my sifu will tell you the secret.

Contact me HANI @ 019-7311 798 OR hanie_smiles@yahoo.com


~Repekan oleh:H@ni~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails