Thursday, February 21, 2013

Sambut lah PELUANG yang singgah


Peluang bukan datang selalu dan peluang selalu nya datang pada waktu atau saat kita betul-betul memerlukan nya.. Kita selalu berdoa moga Allah murah kan rezeki kita.. Tapi tanpa sedar kadang-kadang kita sudah tolak rezeki yang Allah turun kan untuk kita.. Contoh nya dalam merebut peluang.





Allah bagi rezeki dalam pelbagai bentuk. Salah satu nya dalam bentuk PELUANG. Allah bukan turun kan duit melayang-layang dari langit bukan juga datang kan cek depan pintu rumah.




Secara logik nya, duit kalau ada setinggi gunung sekali pun kalau hari-hari kita tarah kelak akan habis. Compare to peluang tak mustahil dari sekecil-kecil zarah boleh jadi sebesar-besar giant dan setinggi-tinggi gunung, tak gitu?



Saya sentiasa berdoa agar Allah limpah ruah kan rezeki untuk saya & keluarga. Seperti cerita-cerita saya yang lalu, saya datang nya dari keluarga yang biasa-biasa. Bukan dari golongan yang ada-ada. Ayah hanya lah seorang tukang rumah yang pendapatan nya tak menentu. Kalau ada orang kampung yang mahu baiki rumah atau renovate rumah mungkin ada lah rezeki ayah di situ. Kalau tiada, maka tak ada lah.

Ayah terpaksa membuat kerja lain, demi mencari sesuap nasi & menyekolah kan kami 5 beradik. Emak mengambil upah menoreh getah di tanah orang. Seawal 6.30 pagi emak dah keluar rumah dan pulang pukul 9 pagi menoreh di tempat ke kedua dan balik pukul 12 tengah hari. Waktu itu harga getah murah paling mahal sekitar RM0.50-0.70 sen sekilo. Kalau hujan emak lah orang paling risau sebab tak dapat menoreh bila pokok basah. Ada ketika nya hujan di waktu pagi emak keluar di waktu petang bila pokok kering.  Itu sahaja pendapatan keluarga saya.


Ini lah penguat saya Ayah & Emak

Sejak kecil kami di besar kan dalam keadaan serba sederhana. Sejak dari saya sudah pandai bepikir saya selalu berdoa agar allah murah kan rezeki kami sekeluarga. saya bertekat dari kecil ingin belajar pandai-pandai mahu dapat kan pekerjaan yang bagus-bagus untuk beri keselesaan dan kesenangan kepada mak dan ayah. Saya mahu mereka rasai hidup senang. Alhamdulillah allah makbul kan doa saya. sesudah saya habis degree saya tidak merasa menggangur pun.

Habis final exam saya telah di tawarkan bekerja sebagai Quantity Surveyor [Jurukur Bahan] di salah sebuah contractor company yang agak ternama. Dengan gaji permulaan saya juga agak besar bagi seorang fresh graduate pada masa itu. Emak & Ayah lah orang paling gembira bila saya bagi tahu saya sudah dapat kerja.

Appointment letter as QS aka Contacts Exec

4 bulan bekerja alhamdulillah saya dapat mengumpulkan down payment untuk kerete idaman saya ketika itu. The power of dream (pinjam tag line honda pulak) dari angan-angan kepada realiti. Dari kecil ayah memang tak ada kereta. Merasa naik kereta pun bila ada orang kasi tumpang. 




Incik MyVi yang sangat berjasa.. Susah senang bersama



Ayah memang tak mampu nak beli kereta. Bagi ayah pendidikan lebih penting buat anak-anak. Itu ASET paling bernilai kata ayah. Masih terngiang-ngiang di teliga ni waktu salah sorang adik ayah suruh ayah beli keretanya.

Kami adik beradik selalu iri hati tengok sepupu sepapapat boleh jalan-jalan naik kereta, balik kampung naik kereta. Tapi kami sekeluarga hanya ada moto & basikal je. Itulah pengangkutan yang kami ada. Balik kampung naik bas runcit-runcit (bas berenti-berenti) kalau nasib baik sikit ada pakcik-pakcik yang baik hati mereka datang jemput kami sekeluarga. Waktu tu saya cukup sedih bila orang cakap.. " Bila ayah korang nak beli kereta ni?.. Sampai bila nak naik motor buruk dia tu?.." ayah memang selalu kena perli.

Sayu hati saya bila orang kata macam-macam. saya dan kakak selalu berbisik-bisik jadi kan kata-kata mereka sebagai satu suntikan semangat untuk kami lebih berjaya.


Waktu konvo ni saya sudah 4 bulan bekerja


Masa mula-mula kerja saya fikir bergaji RM2 ribu untuk saya yang masih bujang ni cukup. Hakikat nya gaji sebanyak ini tidak mencukupi bukan kata mahu bermewah tapi untuk mendapat sebuah kehidupan yang selesa memang belum boleh lagi. sejak dari itu saya cuba mengandakan kerja saya dengan harapan boleh naik gaji bila perform.. 6 bulan lepas tu saya di beritahu yang ada kenaikan gaji. kenaikan sebanyak 15%. Syukur!

Boleh tambah saving. Tapi itu tidak berlaku. Biasa nya ditengah bulan saya dah kering. Dulu saya sangka boleh lah saya  beli itu ini yang saya idam-idam kan. Boleh lah pergi bercuti jalan-jalan dah ada duit sendiri. Owh itu hanyalah angan-angan.

Kalau nak pun saya terpaksa lah bersekat-sekat dan potong mana-mana. Paling saya kesian saya hanya mampu pulang ke kampung 1 bulan sekali. Minggu gaji terus balik kampung. Walaupun tak delah jauh mana setakat JB-Tangkak. Bila emak call saya kadang-kadang terpaksa bagi tau saya ada kerja walhal saya tak cukup budget.

Agihan gaji saya

Gaji=RM 2,000.00 [Bersih]

RM 400 -Bagi keluarga [Mak+Ayah]
RM 300- Sewa Rumah+bills
RM 521-Installment kenderaan
RM 300-Duit makan minum
RM 300-Duit minyak &Tolls (balik kg & kerja)
RM 150-Saving

Total=RM 1,941.00
Baki=RM 29.00


Tahun lepas raya pertama selepas saya buat business. Alhamdulillah mampu lah nak sediakan lebih sikit untuk keluarga.

Alhamdulillah syukur sekali lagi, berkat dengan buat business premium beautiful ada rezeki lebih saya mampulah beri suit raya lebih sikit.. kalau dulu yang mampu note kaler hijau je paling banyak pon, kali ni kita ganda kan 10 note hijau itu ;)


Kadang-kadang rasa sedih bila tak mampu bagi apa yang emak patut dapat. Pernah sekali emak menyuarakan hasrat mahu tukar langsir rumah. Emak mahu langsir seperti rumah mak lang ku. Dengan serta merta saya tertinggi suara. Saya kata dengan emak langsir tu mahal. Mana saya ada duit. Mak terus terdiam dan takut nak bersuara lagi.

Sejak dari hari itu saya sangat menyesal. Emak bukan nya mintak saya emas permata, intan belian. Emak hanya mahu langsir tingkap, itu pun saya tak mampu. Nama dah kerja tapi hakikat nya saya tak punya duit. Sedih sangat. Maaf kan saya mak.

Sekarang saya masih bujang, nanti kalau saya dah berkahwin macam mana lah nasib saya. Saya tak boleh bergantung nasib pada suami semata-mata. Saat tu lah saya mencari-cari peluang untuk menambah pendapatan. Dalam mencari-cari banyak juga yang saya temui tapi kekuatan dan keyakinan nak lakukan itu tak ada.


Gambar masa raya 2008 tahun ke 2 setelah saya bekerja. waktu ni mampu upgrade sofa rumah family


Ini pula raya tahun 2010 masih sama..sila fokus pada lantai & langsir masih sama



Raya 2011 6 Bulan buat business. Alhamdulillah mampu belikan emak baju tingkap baru & upgrade finishes rumah. Mungkin orang lain dah lama buat tapi bagi saya kalau hanya mengharap kan single income masih belum mampu nak bantu emak & ayah


Langsir itu yang emal idam-idam kan.. walau pun tak berapa nak sama atleast mak saya puas hati.

Dah banyak jenis perniagaan saya cuba, dari yang kecil-kecil sampai ke besar-besar. Tapi banyak yang tak menjadi. Malah satu ketika dulu saya pernah terjebak dengan satu penipuan terpaksa menanggung kerugian yang agak besar. Atas dasar pecayaan dengan saudara sendiri saya memberani kan diri tapi memakan diri sendiri.

Start dari itu saya sangat negative. saya kurang percaya dengan kata-kata orang. Beri lah saya apa peluang pun pasti saya tolak mentah-mentah. Sebelum orang berkata-kata saya akan saya "NO" "I don't want!" "Enough!" "Jangan bazir masa saya!" itu lah yang saya lakukan. Saya cukup serik!

Saya masih percaya yang 9/10 rezeki datang nya dari perniagaan dan saya sangat yakin hanya dengan berniaga kita boleh menambah pendapatan kita. Masa saya memang banyak di habis kan dengan menserve internet. Dari situ saya memperjinak kan diri dengan dunia blogging secara serius. sebab terpengaruh dengan orang blogging boleh jana side income beribu-ribu saya pon nak buat juga. Dari situ saya kenal dengan ramai blogger dari yang biasa-biasa sampai lah yang pemos amos macam Kak Red, Viruspadu, Ceeramoon, kak Dee , beautifulnara, Benashaari, Hanis Zalikha etc.

Hasil dari dunia blog dan trend masa itu lalu saya jumpa macam-macam blog yang buat business online. macam-macam yang dieorg jual. pendek kata apa sahaja barang sudah ada yang jual secara online. sampai saya pernah terfikir nak buat kedai runcit secara online.. Tapi bila fikir kan faktor modal, staffing, premis,management sistem terus saya tak jadi sebab saya bukan lah dari orang yang pakar tentang perniagaan. serba serbi kekurangan dan saya tak nak ambil risiko buat sesuatu yang belum tentu boleh buat atau tak. Saya tak tahu panjang atau singkat masa yang saya ada. Sekarang macam-macam boleh berlaku.. Saya mahu buat sesuatu yang sudah ada R&D nya, sudah ada sistem and kalau boleh sudah ramai yang berjaya dengan perniagaan itu. Tak nak bazir masa try and error.


Yang saya nampak masa tu life style orang banyak yang spend masa dengan serve internet. Orang ramai suka beli barang thru online sebab mahu jimat masa, malas nak keluar. Dan saya telah mula kan perniagaan saya online menjual baju, tudung, telekung. Alhamdulillah memang mengalak kan.. ada lah saya duit sikit dikala sesak tu kan. Tapi saya keep on kena rolling modal, beli barang dan kena sentiasa alert dengan fesyen terkini. Fesyen sentiasa berubah saya kena selalu upgrade untuk kekal kan prestasi jualan & permintaan pengguna. Dekat situ yang selalu saya kurang cekap. kadang-kadang tak terkejar saya di buat nya. 

Business memang bagus tapi untung tak nampak sangat dan saya perlu invest lebih besar atau pun perlu buka kedai sendiri. Kalau saya buka kedai siapa pula nk jaga kedai saya masih ada kerja hakiki. kalau saya buka kedai selepas balik kerja agak singkat masa nya dan sangat terbatas.


Usaha saya tidak terhenti disitu, saya sentiasa mencari sesuatu untuk menambah baik perniagaan dan juga peluang perniagaan yang lebih menguntungkan. Sampai lah satu peluang datang. Datang memang dikala saya sangat-sangat memerlukan.

Peluang yang saya maksud kan adalah peluang perniagaan bersama "PREMIUM BEAUTIFUL''. Saya ambil masa 2 tahun kaji peluang business ini. Sejak saya kecundang dengan peluang yang saya dapat di tahun 2007, saya tak percaya langsung dengan peluang business yang di tawar kan oleh syarikat "PREMIUM BEAUTIFUL" ini . Saya tahu peluang ini dari salah satu blog yang dahulunya menjual pelbagai baju, aksesori wanita.

Penulis blog tersebut telah mencerita kan tentang kehebatan produk dan sistem perniagaan nya. Masa tu saya memang tidak berminat langsung. Tanggapan saya semua perniagaan seumpama itu sama sahaja. Menindas golongan bawahan. Mentaliti saya ketika itu sangat negative.



Ini lah hari pertama saya setelah register sebagai Agent Premium Beautiful.
Saya tak pernah kenal mereka semua sebelum ini now we become closed friend. Syukur ya Allah.

Walaupun mula-mula saya tak percaya dengan apa yang di perkatakan oleh penulis blog bekenanan, saya gemar blog walking blog beliau. Blog mereka bukan mencerita kan hal-hal pernigaan mereka semata-mata tapi pelbagai pengalaman, motivasi, kisah kehidupan. Semua di kongsikan dengan pembaca. Sampailah saya jumpa blog rakan-rakan business penulis. 

Bila saya amat-amati saya pernah baca blog salah sorang dari rakan penulis. Dia adalah adik kepada blogger cantik yang saya selalu baca kisah hidup melalui blog nya. Hati saya terpegun dan terkejut dengan kisah & pencapaian beliau. Walau pun minda saya sering berkata-kata yang negative tapi hati saya sering terpanggil untuk membaca kisah demi kisah mereka. Uouls can ready her blog here maybe you can feel apa yang cuba ku cuba sampaikan.

Sampai lah satu hari saya mula mengkaji macam mana perjalanan business mereka. Maksudnya saya search dan buat kajian sebanyak mungkin. Yang negative dan yang positive semua saya korek. Dari situ saya dapat kesimpulan yang negative meluah kan sesuatu kenyataan umpama satu "FITNAH" maksud saya tiada bukti sahih, Fakta di ragui dan mengguna kan bahasa yang sangat kesat. Yang positive mengeluarkan fakta beserta bukti demi bukti. Pencarian saya bukan lah tamat disitu. Saya masih belum puas tapi keyakinan hampir 60% waktu itu.

Dalam saya tercari-cari kepastian saya di uji oleh Allah S.W.T. Saya telah mengalami masalah kesihatan yang agak serius. Saya mengalami pendarahan ketika period yang sangat kronik.. samapai satu ketika saya kehilangan darah yang sangat banyak. Bayang kan satu jam saya terpaksa menukar pad 3-4 kali. Pergerakan saya sangat terbatas. Dari klinik biasa sampai lah ke specialist saya rujuk. Semua doktor mengesah kan yang saya telah kehilangan darah yang amat banyak sehingga ada doc telah mengandaikan macam-macam penyakit. setelah membuat ujian darah saya bebas dari sebarang penyakit berbahaya. Doctor hanya mengatakan yang saya mengalami gangguan hormon yang tidak stabil. Doktor suggest saya cari alternative lain selain makan ubat sebab segala pils yg saya ambil selalu ni jugak mungkin telah mengakibat kn ganguan. so alternative lain saya kena findout sendiri..



Masa tu saya terus guna perkhidmatan encik google dan hasil carian saya temui semula blogger premium beautiful itu. Waktu tu dalam fikiran saya masih terselit rasa ragu-ragu. Memikirkan harga nya saya jadi berbelah bagi. Tapi hati seakan merestui keputusan untuk memilikinya. 

Saya search testimoni pulak. Saya contact orang-orang yang dah pakai. Saya interview mereka. Dari situ saya di beri kekuatan oleh allah s.w.t tu membuat keputusan membelinya. Setelah saya berkira-kira dengan kos yang di tawarkan oleh produk itu sangat lah kecil dan ianya long time used. Bila saya kira-kira semula kos perubatan saya ke klinik, hospital, specialist untuk jangka masa 3 bulan sudah melebihi angka rm2,000 dan kadar ia untuk berulang adalah tinggi kalau saya tak maintain. Maksudnya saya still kena jumpa specialist atleast 0nce a month untuk di monitor. Kos sekali pergi adalah lebih kurang rm300++.

Alhamdulillah, memang tidak dapat saya nafikan premium beautiful korset bukan sekadar korset yang saya jangka kan. ia melebihi apa yang saya fikirkan. Mentaliti saya korset itu untuk pembentukan badan & kecantikan. Rupanya saya silap. Premium Beautiful di reka more on kesihatan. Kesihatan saya dapat, kecatikan juga terserlah bila kita sihat.

Bertitik tolak dari situ saya sebar luas kan kebaikan premium beautiful kepada ahli keluarga. saya influences kakak dan mak saya untuk sama-sama dapat kebaikan nya. Sekali lagi saya bersyukur masalah kesihatan yang mak saya alami selama ini beransur pulih. kalau dulu emak selalu mengadu sakit kaki, sakit badan, selalu saja di serang demam dan pelbagai penyakit lain yang biasa di idapi oleh golongan orang sudah berumur. Dengan pemakaian premium beautiful yang konsisten emak saya kembali sihat, cergas dan cerdas. Sampai ada yang nampak emak kelihatan muda dari usia sebenar beliau. Kakak saya juga rasa diri lebih sihat dan bertenaga.

Dari situ saya yakin akan kelebihan produk ini. saya mula memperkenal kn produk kepada kawan-kawan baik saya. Dengan niat untuk membantu mereka mendapat kebaikan nya bersama. Dari situ saya nampak market premium beautiful sangat luas dan ia bukan saja bantu saya malah boleh banu lebbih ramai lagi orang-orang di luar sana. saya telah jatuh cinta dengan peluang perniagaan yang di tawarkan oleh premium beautiful. Disini lah bermula nya perjalannan perniagaan saya. Dari pengguna menjadi seorang ahli perniagaan premium beautiful.



Ini lah orang yang telah bawa, ajar, canai saya untuk menjadi seperti hari ini.
Apa sekali pun yang dia advice & tunjuk tak pernah saya persoalkan.. Takde istilah TIDAK/NO yang keluar dari mulut saya bila sesuatu di beri kepada saya.
sebab saya tanam sikap & respect beliau sebagai orang yang telah berjaya dalam business ini dia sudah melaluinya terlebih dahulu. Saya hanya duplicate sahaja apa yg telah di lakukan nya.

Kisah ini akan saya sambung di entry akan datang.. rasa terlalu panjang pulak ;).. last but not least percutian percuma yang ditawar kan dengan hasil business premium beautiful ni.




Trip ke HONG KONG bulan June 2011


Trip ke Vietnam Bulan March 2012





Trip Ke Holland + Belgium April 2012

percutian ke holland secara percuma cum our honeymoon. sangat tidak sangka.. kalau saya tak mula dan takut-takut untuk bermula dulu pasti saya tak kan merasa peluang ini. Pada sesiapa yang ada rasa macam saya dulu pecayalah.. tiada yang mustahil.. Business ini bukan sahaja boleh tolong saya malah boleh bantu orang lain sama-sama.. dulu saya pun tak pecaya.. Alhamdulillah saya rela kan diri saya untuk mencuba dan ternyata ia berpihak pada saya. Tak ada perubahan kalau kita sendiri idak mahu mengubahnya. saya bermula dengan zero. langsung tak tahu apa-apa.. saya pemalu, tak pandai cakap. saya adalah golongan yang biasa-biasa bukan dari yg hot-hot pun boleh.. kenapa kita mahu kata kan tidak sebelum mencuba. Tidak ada langkah kalau kita tidak ambil langkah pertama ini.

You may also read this story here and here

SEMUA ORANG ADA PELUANG YANG SAMA. TO BE PART OF MY TEAM
CONTACT ME FOR MORE INFO
HANIE 019-7311 798


With L0vE : Hanie

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails