Wednesday, November 14, 2012

Hasil berkungfu di dapur kecil ku

Request dari seseorang maka saya update lah resepi yang telah saya modify sikit. Kalau rasa terliur boleh cuba..Hehe

Saya memang nak jadi kan amalan setiap hari wajib masak sendiri Breakfast + Dinner untuk mr.hubs & family. Saya nak train dari sekarang even saya masak bukan lah sedap mana. Ini semua saya belajar saya seorang teman. Dia kata mak dia pesan nak anak-anak dengar kata, suami sayang jangan lupa masak utk mereka. Air tangan isteri/ibu berkat. Itu yang saya memang ingat sampai sekarang.

So ini kira persediaan lah kan. Saya nak train diri saya sibuk macam mana pun saya akan masak untuk mr.hubs and bakal my anak-anak. Kalau tak dapat every time sehari sekali pun cukup. Saya tak tahu lah kebenaran nya. Ini hanya lah pandangan yang saya kira logik.

New update 16/11-ada hadis mengenai ini


Ok, selasa hari tu saya memang masak breakfast agak lambat sikit dari biasa. Yelah mr.hubs kan tak keje boleh lah ambik alasan masak lambat sikit. Memang dah plan nak masak kuew teow rasa dh bosan makan kuew tiaw goreng/hailam so nak try somethings yang agak lain sikit. Terus kepala dapat idea ting! kuew tiaw kungfuu..yeah.


Ini lah hasil setelah berkungfu di dapur. sangat mudah uouls. padahal bahan tak lengkap ni. so guna kan apa yang ada je lah.

Bahan-bahan:-

kuew tiaw dalam 200 g [agak2 utk 2 org makan]
2 biji telur
sedikit lada sulah
minyak untuk menggoreng

Pecah kan telur dalam mangkuk letak lada sulat pukul2 telur tu dan masukkan kuew tiaw tadi.
Kemudian goreng macam telur dadar. Bahgikan kepada 2 bahagian ye {utk 2 orang) bila dah agak garing angkat dan letak di dalam pinggan.

Untuk Kuah:-

beberapa Udang/sotong [ikut suka]
isi ayam secukupnya
daging [jika suka]
bawang putih 3 ulas [di tumbuk]
2 sudu sos tiram
sedikit stok ayam/daging [saya guna sebelah cube ayam knorr]
3-4 biji cili padi di ketuk [ikut tahap kepedasan yg di ingini]
sayur-sayuran [carrot,sawi,bunga kobis]
1 sudu tepung jagung
sedikit air ikut kuah yang anda suka
sedikit Garam
sedikit minyak utk menumis

Cara nya:
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukakn sos tiram &stok ayam, kemudian masukakan ayam, daging dan sedikit air [saya msk kn secawan] setelah isi ayam &daging agak empuk masukkan udang/sotong dan sayur-sayuran, cili padi.
Kemudian masukakn tepung jagung, rasa kan garam.bila dah mendidih tutup api curah kan kuah keatas kuew tiaw tadi.

Boleh hias juga dengan daun bawang, bawang goreng. and Ready to eat.. nyummy2.


Ok ini gambar dari blog akk potret kasih. terliur kan. saya tengok blog beliau lah terus rasa terliur. 

 Selamat mencuba korang! eh ada ke yang nk cuba..ehee


With L0vE : Hanie

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails