Wednesday, November 21, 2012

Chicken Roasted + Mashed potato + vege

Lately ni saya banyak update blog dengan resepi-resepi kan. Update apa yang saya masak lah. Bukan apa saja nak share dengan readers saya plus ada juga special request dari kawan-kawan instagram, Facebook nak kan saya kongsi resepi. Actually semuanya mudah-mudah belaka uouls. Sampai ada kawan-kawan saya cakap nampak macam complecated rupa ngan easy messy je [eh ada ke pekataan ni].

Rutin saya biasa nya sejak semenjak dah keje sendiri ni plus duduk bersama mr.hubs ada peluang lah nak main masak-masak bersama.acecece.. Biasa nya saya akan masak for breakfast & dinner. Lunch saya kalau ada appointment makan kat luar. Mr.hubs jenis yang suka makan yang homemade. Eh dia kata dia belasah je jenis tak kisah janji boleh di makan [halal] & boleh hilangkan rasa lapar.Tapi bila saya outstation nanti mula lah dia risau sebab perut selalu meragam bila makan kat luar. makan tah hape-hape katanya. Ada-ada je kan.

So peluang dan ruang yang saya ada ni saya guna kan juga untuk improved skill memasak saya. Skill? eh ada skill ke?takde pandai mana pong. Belajar dah lama baru nak merangkak-rangkak praktik kan sesama. Eh selalu memang kami masak sama-sama for our dinner. Syukur mr.hubs jenis ringan tulang nak membantu.ke dia terpaksa rela eh? hehe.kena tanya balik ni.

Apa lah merapu ni kan nak share resepi ke nak jadi penglipur lara. sorry ye uouls tebabas pulak.

Ok untuk dinner di malam isnin saya agak malas lalu cakap dengan mr.hubs kita masak yang cincai-cincai lah eh. Dia ok je. lalu jadi lah seperti di bawah. Sila jangan terliur ye uouls. Kalau terliur pun jangan sampai menjilat monitor anda. Lol.

Black Pepper Chicken Roasted+mashed potato+vege ready to ngappp
[Dah boleh kalah kan Kedai Pak Kenny]


Resepi  utk 2 org makan:-

2 part peha ayam [beli dari giant 2 potion peha ni]
2 sudu black pepper [ikut kepedasan yg di ingini]
4 biji bwg putih di ketuk
1 labu bawang merah di mayang
Garam secukup rasa
Sayur-sayuran seperti carrot/kentang/keledek/bunga kobis [ikut suka] 
Sedikit olive oil/butter/minyak masak biasa

perap ayam dengan bahan2 di atas dalam 30 minit sebelum di bakar/grill.Kemudian panas kan oven pada suhu 180-200 darjah celcius bakar ayam selama 25-30 minit.

Bahan untuk Gravy
2 sudu butter dicairkan 
1 sudu tepung gandum
Setengah cawan air 
2 sudu black pepper [ikut tahap kepedasan yg diingini]
1 cube parti ayam
1 sudu sos cili
1 sudu sos lada hitam
sedikit perahan limau [saya guna 1/2 lemon]
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-
Cair kan butter di api pelahan kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit kemudia masukakn black pepper dan setelah agak kering masukakn air.
Kemudian cube ayam, sos cili,sos lada hitam biar kan ia mendidih. setelah itu rasa kan garam. tahap kelikatan gravy agak-agak jangan terlalu pekat. Jika pekat tambah kan sedikit air.jika dah mendidih tutup api siapp.


Mashed Potato

Saya guna kan 2 biji kentang besar 
5 sudu susu segar/ low fat milk
sedikit garam
2 sudu butter. 
1/2 sudu serbuk lada hitam/lada sulah

Cara:-
kupas kentang & rebus sehingga empuk
setelah empuk tos kan air nya & di lenyek sehingga lumat
kemudian masuk kan 5 sudu freash milk/low fat milk sikit demi sedikit. Kacau sebati kemudian masukakn butter & serbuk lada sulah/lada hitam dan garam. Jika semua dh cukup rasa kira siap dah.

Gravy nya pula.
boleh sahaja guna gravy yang sama utk ayam tadi jika tidak suka rasa lada hitam yang banyak boleh cuba resepi ini.


2 cawan air
1cube stok ayam
1 biji bawang merah di potong dadu
1 sudu lada hitam di tumbuk halus/serbuk lada hitam
renih kan bahan-bahan di atas sehingga mendidih kemudian di tapi ambil air nya sahaja.

2 sudu butter di cairkan
1 1/2 sudu tepung gandum
air rebusan di atas
garam jika perlu[rasa sebelum letak]

Cair kan butter di api pelahan kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit kemudia masukakn air repusan stok tadi yang telah di tapis.Biar kan ia mendidih. setelah itu rasa kan garam. tahap kelikatan gravy agak-agak jangan terlalu pekat. Jika pekat tambah kan sedikit air.jika dah mendidih tutup api siapp 


 Sebelum di bakar

 Di dalam oven


Black pepper gravy yang super marvelous & Hot 





Creamy Mash Potato 


ok  korang iuls dah ajar dah kan kalau xpaham inform lah. Dah ajar ni bila masak jangan lupa hantar seketul dua untuk iouls ye.hehe.. ok dah pergi masak. bai!


With L0vE : Hanie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails