Wednesday, March 6, 2013

Kesabaran mendidik anak & Tips dari Ummi Amna

Last week saya ada terbaca dalam blog someone which is dia mintak readers kongsi tips cara mendidik anak. Tapi saya dah terlupa blogger mana. Masa baca apa yang di risaukan oleh blogger tu betul-betul mencuakkan saya. Cabaran ibu bapak dalam mendidik anak menjadi yang terbaik.

Then dalam pada mengoogle tuh jumpa macam-macam tips. One of yang buat saya tertarik tips from Wardina Saffiyah. Kagum dengan usaha wardina dia tak nak anak dia jadi macam dia before ni. And the most yang saya suka cara dia dalam mendidik anak-anak nya seperti dalam Facebook page beliau

Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"


3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

Another tips from Wardina menerusi slot bual bicara dalam TV alhijrah. Semoga dapat menjadi panduan kita bersama. Walaupun saya masih belum mempunyai cahayamata tapi kerisauan tu dah timbul. Mahu anak-anak menjadi yang terbaik.



Key points yang saya nampak dari video ini banyak kan komunikasi dengan anak-anak. Luangkan masa bersama mereka. Jika dapat kita hantar and jemput mereka dari sekolah. Adalah lebih elok jika anak-anak kita sebagai ibu bapa yang mendidik bukan di lepas kan atau di biarkan membesar dengan pengasuh. Keluar pagi malam baru pulang. Anak-anak lebih banyak masa bersama pengasuh atau pembantu rumah dari ibu bapa sendiri.

Sekadar berkongsi saya juga dalam proses belajar. semoga kita sama-sama mendapat manfaat nya.

With L0vE : Hanie

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails